Financial lease en vervroegd aflossen

Veel mensen vragen zich af wat de gevolgen zijn als u vroegtijdig een Financial lease overeenkomst wilt aflossen? Er doen zich veel verhalen de ronde over enorme bedragen die betaald moeten worden. Maar niet bij de producten van Finalease! Bij ons is dat simpel en goedkoop of zelfs kosteloos met toch maximale flexibiliteit. De gevolgen voor financial lease binnen het "Flexibel Plan" en het "Standaard plan" laten we hieronder zien!

Finalease Flexibel Plan

Als u vervroegd het hele resterende (openstaande) saldo wilt aflossen, betaalt u ter compensatie geen extra vergoeding bij het Flexibel Plan, boete vrij dus! Wilt u tussentijds een deel van het resterende openstaande saldo inlossen dan is dit ook boete vrij. Hiermee verkort u dan de looptijd. De maandbedragen blijven gelijk alleen is het openstaande saldo lager en dus eerder afgelost. Zodra het openstaande saldo op € 0,- staat, stopt de lease overeenkomst en blijft u eigenaar van de auto.

Finalease Standaard plan

10% rentevergoeding!

Als u vervroegd het hele resterende openstaande saldo wilt aflossen binnen het "Standaard" plan, dan betaalt u niet alle resterende maandbedragen als aflossing maar u krijgt 10% rentekorting. De totale rente die nog in de maandbedragen verwerkt zit wordt uitgerekend en daarvan hoeft u dus 10% niet te betalen. Anders gezegd; de rente die u nog zou moeten betalen voor de resterende looptijd wordt bij elkaar opgeteld en daarvan wordt maar 90% als vergoeding aan u doorberekend.

Maar wat betekent dit nu in werkelijkheid. De onderstaande voorbeeld is correct op basis van de rentestanden van september. Dit voorbeeld kan dus licht afwijken wanneer rentestanden iets veranderen.

Een financiële meevaller

Voorbeeld

U betaalt over de looptijd van 60 maanden een totaal van € 2187,- rente voor een auto met een verkoopwaarde van € 10.000 excl. BTW. Hiervoor staat een maandbedrag van € 203,13 per maand.

U wilt na 3 jaar (36 maanden) door een meevaller de auto geheel aflossen. Dan is het ook belangrijk om te weten hoeveel compensatie u moet betalen.
In dit geval is er van de totaal te betalen rente (€ 2187,-) nog € 387,27 over. Over dit bedrag betaalt u 90%, dit komt neer op een totaal compensatievergoeding van maar € 348,54.

Aangezien de auto aan het einde van de 60 maanden "afbetaald" dient te zijn zit er in de maandelijke vergoeding een rentedeel en een aflossingsdeel. Doordat u steeds een stukje "aflost" wordt de restswaarde van de overeenkomst steeds kleiner (tot uiteindelijk € 0,0 aan het einde van maand 60).

Ter indicatie:

Na ongeveer 33 maanden is de overeenkomst, in waarde, bijna gehalveerd tot ongeveer € 4.999,72. Hierover betaalt u dan veel minder rente (ongeveer 34 in die maand). U betaalt echter nog steeds € 203,13 per maand. Het aflossingsdeel is dan ongeveer € 168,-. Naarmate de lengte van de overeenkomst langer wordt, lost u dus meer af. U betaalt dus steeds minder rente (zie het complete overzicht in deze PDF).

Hoe voordelig is vervroegd aflossen?

Kunt u niet genoeg krijgen van getallen? We kunnen aan de hand van vorig voorbeeld ook uitrekenen hoe voordelig het vervroegd aflossen precies is en of u dan geld bespaard.

We rekenen dus nog even verder:

U spaart door deze € 348,54 vergoeding dus 24 termijnen van € 203,13 uit. Dit komt neer op € 4.875,12 (24x € 203,13). Door de financiële meevaller die u wilt gebruiken voor het aflossen van de auto betaalt u de dan geldende restwaarde van de overeenkomst, wat neerkomt op € 4.487,85-. Door vervroegd af te lossen na 36 maanden bespaart u dus uiteindelijk € 38,73 (€ 4.875 - (€ 348,54+ € 4.487,54).

Wat is voordeliger?

Er zit dus een verschil in de totale kosten van financial lease op basis van het "Standaard plan" en het Flexibel Plan. Welk pakket voor u het meest gunstig is hangt dus af van uw wensen en hoeveel flexibiliteit u wilt.

Het "Standaard plan" kost in dit voorbeeld totaal € 12.187,80, het "Flexibel Plan" kost totaal € 12.283,20 (er vanuitgaande dat er geen rentwijzigingen zijn). Een verschil dus van € 95,40.
Hoe groot dit verschil daadwerkelijk gaat uitpakken hangt dus af van de rentekoers omdat het Flexibel Plan dus een variabele rentevoet heeft. Wilt u zekerheid kies dan voor het "Standaard plan" met de wetenschap van de rentevergoeding bij aflossing of verbreking van de financial leaseovereenkomst. Wilt u maximale flexibiteit en wilt u geen finciele nadelen ondervinden als uw mobiliteitsbehoefte veranderd? Kies dan voor het Flexibel Plan!

Dankzij onze ruime voorraad van gebruikte personenauto's, bestelauto's en bestelwagens zit er altijd iets tussen wat geschikt is voor uw situatie. Graag zouden wij u dan ook laten zien wat wij u kunnen bieden tegen het allerbeste tarief in de markt!

Klik hier om onze voorraad te zien