Tips om brandstof te besparen

Tips voor ondernemers | 2019
woensdag 8 mei 2019 om 16:06

Je kunt op veel verschillende manieren brandstof besparen en samen kan dit tot wel honderden euro’s per jaar besparen. We hebben een overzicht gemaakt van alle manieren die we konden bedenken om brandstof te besparen. Het grootste punt is dat je het als bestuurder volledig zelf in de hand hebt! We bieden goedkope lease opties aan, maar we zien ook graag dat mensen zo goedkoop mogelijk met de brandstof omgaan.

Je kunt op veel verschillende manieren brandstof besparen en samen kan dit tot wel honderden euro’s per jaar besparen. We hebben een overzicht gemaakt van alle manieren die we konden bedenken om brandstof te besparen. Het grootste punt is dat je het als bestuurder volledig zelf in de hand hebt! We bieden goedkope lease opties aan, maar we zien ook graag dat mensen zo goedkoop mogelijk met de brandstof omgaan.

Je eigen rijgedrag

Je hebt er misschien vast al van gehoord, het ‘nieuwe rijden’. Een initiatief waarmee je onder andere brandstof bespaart, maar waarbij je tegelijkertijd ook minder vervuilend bent voor het milieu. Het bestaat uit een aantal punten die wanneer je ze allemaal toepast een flinke brandstofbesparing kunnen opleveren.

  • Schakel zo vroeg mogelijk en rijd met een constante snelheid. Schakel idealiter tussen de 2000 en de 2500 toeren door naar de volgende versnelling


  • Anticipeer zoveel mogelijk. Dit kun je doen door altijd ver vooruit te kijken, zodat je de auto kunt laten uitrollen i.p.v. remmen. Remmen kost meer brandstof omdat de motor harder moet werken om de snelheid weer te behalen. Als je de auto laat uitrollen is hier geen sprake van.


  • Als je stilstaat, zet je motor uit! Als je dus voor de brug staat te wachten, maak er dan gewoonte van dat je je bedrijfswagen uit zet. Bij een stop van langer dan twintig seconden is het rendabel om de motor uit te schakelen. Die brug blijft heus langer dan 20 seconden open, dus is het goed om deze regel mee te nemen. 


  • Houd je aan de snelheid en rijd dus niet te hard. Dit is niet alleen goed voor de brandstof, maar ook voor het imago van je bedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat mensen minder snel zaken willen doen met een bedrijf waarvan de bedrijfswagenbestuurder een asociaal rijgedrag heeft. Houd altijd rekening met het feit dat je met je bedrijfsnaam rondrijdt. 


Controleer je bandenspanning

Het is van bealng dat de bandenspanning van alle banden op regelmatige basis gecontroleerd worden. Het is het beste om dit iedere maand te doen, maar om de twee maanden is ook prima. Zorg er in ieder geval voor dat je niet met een te lage bandenspanning rondrijdt, want dit zal je extra brandstof kosten. Naast het feit dat een te lage bandenspanning ervoor zorgt dat het rijgedrag van de auto slechter wordt en de banden sneller slijten.

Een kanttekening is dat je met een hoge luchtdruk een iets verminderd veercomfort hebt en iets minder grip. Zorg er dus ook niet voor dat de luchtdruk te hoog is. 

Let er op waar je tankt

Het maakt qua kosten uit waar je tankt. Tankstations langs de snelweg zijn duurder dan tankstations die wat verder afgelegen zijn. Het verschil met een onbemand tankstation aan een provinciale weg kan al gauw oplopen tot 10-15 cent per liter. Op een tank van 50 liter kan dit dus al gauw 5 euro schelen. Als je veel kilometers rijd en dus vaak tanken moet kan het erg kostenbesparend zijn om een stukje verder door te rijden en buiten de snelweg te tanken. Dit is de meest eenvoudige kostenbesparing.

Overige tips

Bovenstaande tip zijn de meest voor de hand liggende opties. Er zijn echter nog veel meer tips om brandstof te besparen. Hieronder zetten we er nog een aantal op een rijtje.

Gebruik Cruise Control
Als je bedrijfswagen over cruise control beschikt, gebruik deze dan ook. Het is niet alleen maar een tool om relaxter te kunnen rijden, maar heeft ook een gunstig effect op het brandstofverbruik. Als je het wel op je bedrijfswagen zit maar het niet gebruikt, het is verstandig om het jezelf aan te leren.

Doe het rustig aan met een koude motor
Een koude motor verbruikt meer brandstof in tegenstelling tot een warme motor. Probeer de toerenteller daarom zo laag mogelijk te houden met een koude motor totdat de motor warm is. 

Sleep geen onnodig gewicht mee
Bekijk welke spullen je allemaal nodig hebt voor een klus en neem wat je niet nodig bent ook niet mee. Des te zwaarder te lading is die je meeneemt des te meer brandstof ga je gebruiken.