Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor uw bedrijfswagen in 2020

Tips voor ondernemers | 2020
dinsdag 21 januari 2020 om 16:44

Als je een bedrijfswagen koopt zijn er meerdere belastingvoordelen te behalen. Eén van die voordelen is de KIA-regeling (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Hoe zit dat nu precies en hoeveel voordeel valt er te behalen. Lees verder en dan laten we zien hoe aantrekkelijk dit kan zijn.

Financial lease voor je bedrijfswagen? Deze wordt uiteindelijk nog goedkoper met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek! (KIA regeling)

Ben je op zoek naar een goede en betrouwbare bedrijfswagen voor je nog te starten of al lopende onderneming? Met een financial lease contract kun je ook gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. Deze aftrek is onderdeel van de investeringsaftrek en komt er kortgezegd op neer dat je de investering die je doet in je bedrijfswagen mag aftrekken van de winst die je in een boekjaar maakt.

Wanneer je een bedrijfswagen aanschaft voor je onderneming dan kan dit dus belastingvoordeel opleveren want met deze aftrek betaal je uiteindelijk minder belasting over het betreffende boekjaar. Wanneer je bij ons een financial lease contract aangaat, wordt dat ook gezien als een investering. De bedrijfswagen behoort bij Financial Lease tot het vermogen van je onderneming en is dan een bedrijfsmiddel. Alle nieuwe en/of gebruikte bedrijfswagens met een grijs kenteken komen hiervoor in aanmerking. Hieronder leggen we de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek verder uit.

De voorwaarden voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Om van de KIA te kunnen profiteren moet je tijdens de investering aan een aantal voorwaarden voldoen;

1. Je bent ondernemer in Nederland.
2. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting.
3. Je hebt in deze periode in bepaalde bedrijfsmiddelen geïnvesteerd (bijvoorbeeld een bedrijfswagen)
4. Je bedrijfsmiddel moet meer hebben gekost van 450 euro (excl. Btw)
5. Om gebruik te kunnen maken van de kleinschaligheidsaftrek moet de totaalsom van je investeringen meer dan €2.400 euro zijn en maximaal €323.544.

Voor investeringen tussen de €2.401 en €58.238 geldt dat je een percentage van 28% van het geïnvesteerde bedrag mag aftrekken van je winst.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in de praktijk

Voorwaarden 1 en 2 spreken voor zich. Een nieuwe en/of gebruikte bedrijfswagen met grijs kenteken voldoet aan voorwaarde 3. De aanschaf van een bedrijfswagen overschrijdt in veel gevallen al de grens van €450 euro en als je in een boekjaar voor meer dan €2.400 in totaal investeert voldoe je dus aan voorwaarde 4 en 5.
Kost die nieuwe bedrijfswagen die je op het oog hebt bijvoorbeeld €11.000 dan mag je via de kleinschaligheidsaftrek dus 28% van die aankoopsom aftrekken van je winst. Ook bij een Financial Lease contract. Dit komt neer op een bedrag van €11.000 delen door 28 % = €3080

Simpel gezegd kost de nieuwe bus je dus eigenlijk maar €11.000 - €3080 = €7920!