Het verschil tussen een marge en btw-bedrijfswagen

Algemeen | 2020
woensdag 11 maart 2020 om 13:41

“Wat is nu precies het verschil tussen een marge auto en een btw-auto?” is een vraag die we toch wel regelmatig bij Finalease krijgen. Wij hebben hier het antwoord op deze vraag zo duidelijk mogelijk voor je geformuleerd. Ook zullen we precies uitleggen waar onze marge bedrijfswagens nu vandaan komen en hoe ze marge zijn geworden.

Wat is btw

Belasting toegevoegde waarde (btw) is een belasting van de overheid boven op een product of dienst. Btw is een belasting die alleen bedoeld is voor de particuliere eindgebruiker. Deze btw wordt echter niet door de overheid zelf geïnd, maar wordt geïnd via bedrijven (winkels en ondernemingen) die producten of diensten aan deze eindgebruikers verkopen.

Als een product nieuw wordt verkocht door een leverancier die btw-plichtig is, komt er altijd btw bij (9% of 21%). Richting consumenten (particuliere eindgebruikers) wordt de verkoopprijs altijd gecommuniceerd als een prijs inclusief de btw. Bedrijven zijn door de overheid vrijgesteld van het betalen van btw als ze producten of diensten afnemen van andere bedrijven. Richting bedrijven wordt daarom de verkoopprijs altijd gecommuniceerd exclusief de btw.

Als een bedrijf iets koopt waarbij de prijs als exclusief btw vermeld wordt, zal hij bij het afrekenen toch de btw-heffing moeten betalen. De leverancier is namelijk verplicht deze btw voor de overheid te innen. Alle geïnde btw samen moet de leverancier vervolgens afdragen aan de overheid (via de belastingdienst).

Het kopende bedrijf krijgt een factuur met daarop de betaalde btw. Deze betaalde btw (die de leverancier heeft geïnd voor de overheid) kan de koper bij de maandelijkse of 3-maandelijkse btw-aangifte opgeven en terugvragen aan de overheid. Niet alleen deze btw, maar alle btw die de koper over alle ingekochte producten heeft betaald, de zogenaamde “voorbelasting”, geeft hij op bij de overheid (belastingdienst) en krijgt hij vervolgens terug. Echter heeft het bedrijf zelf waarschijnlijk ook producten verkocht en daarover btw berekend en dus zal hij de door hem geïnde btw weer moeten afdragen.

Voor het gemak wordt het totaal aan geïnde en betaalde btw met elkaar verrekend en moet het bedrijf het restant betalen of terugkrijgen. Hier komen we straks verder op terug.

Wat is marge

Zodra een verkocht product voor het eerst in handen komt van een particulier, bezit de particulier een product waar hij de btw over heeft betaald. En zodra een particulier bezit neemt van een product met btw is dit ook direct het eindstation voor de btw. Een particulier kan namelijk geen btw terugvragen. Zodra een particulier dat product weer wil doorverkopen, kan de particulier er ook geen btw over berekenen. Een particulier kan voor de overheid namelijk geen btw innen, hij stuurt immers ook geen factuur en voert geen boekhouding. Bij dit particuliere eindstation is het product "marge" geworden, en is er is de rest van zijn leven geen sprake meer van btw op welke manier dan ook. Zelfs als een bedrijf dit product weer van een particulier koopt blijft het marge en is er van btw geen sprake.

BTW op nieuwe bedrijfswagens

Wanneer je zakelijk een nieuwe bedrijfswagen koopt of gaat leasen (in ons geval Financial Lease) dan zal de bedrijfswagen door ons altijd als btw-auto geleverd worden. Dit betekent dat je btw betaalt over het aankoopbedrag en deze btw kun je dus ook in je btw-aangifte opgeven als voorbelasting en aftrekken van de af te dragen btw. Zowel bij koop als bij Financial Lease krijg je een aankoopfactuur met daarop vermeld de betaalde btw.

Zakelijke aanschaf gebruikte bedrijfswagen

Zoals we hierboven al noemden is de bepaling marge of btw-auto bij aankoop of lease van een gebruikte bedrijfswagen afhankelijk van de vorige eigenaar. Was die vorige of eerste eigenaar een particulier dan is de btw van de auto al betaald en daardoor is de auto een marge auto geworden. In dat geval zal er dus geen btw-verrekening plaatsvinden.

Was de vorige eigenaar ook ondernemer? En heeft deze eigenaar de btw verrekend? Dan gaat het om een btw-auto. Ook jij kunt dan de btw na aankoop of de lease verrekenen in je btw-aangifte. Verkoop je daarna je bedrijfswagen weer aan bijvoorbeeld een autobedrijf dan heb je nog geen btw over de auto betaald en zul je de 21% btw die het autobedrijf aan jou betaalt alsnog moeten afdragen aan de belastingdienst.

Hoe wordt een bedrijfswagen een marge voertuig

Net als bij gewone producten die van particulieren afkomstig zijn, kan een bedrijfswagen bij ons ook van een particulier komen. Het is dan een marge voertuig en wordt als marge aangeboden. Maar er zijn meer manieren om een marge bedrijfswagen te worden. Bij import van een voertuig kan de importeur kiezen om het voertuig als btw of marge te importeren. Het bedrag dat de importeur moet betalen is uiteindelijk hetzelfde alleen kan een bedrijf bij aanschaf van dit voertuig, als het als btw-voertuig is aangemerkt, de btw weer terugvragen van de overheid. Daarnaast zijn er ook bedrijven en instellingen die niet btw-plichtig zijn. Zij hebben een btw-vrijstelling. Ook zij kunnen gewoon een bedrijfswagen kopen, maar de btw die ze daarover betaald hebben niet terugvragen. Ook in dat geval wordt een voertuig een marge voertuig zodra zij deze willen verkopen of inruilen. Bedrijven of instellingen met een btw-vrijstelling kunnen namelijk ook geen facturen sturen met btw.

Een marge bedrijfswagen is geschikt voor iedereen

Er wordt wel eens geschreven dat een marge-auto alleen relevant is voor bedrijven die niet btw-plichtig zijn. Dat is natuurlijk niet waar. Zowel voor bedrijven die wel of geen btw-plichtig hebben, als ook voor particulieren is een marge auto geschikt en relevant. Een marge auto kan duurder zijn dan een btw-auto exclusief de btw. Daar tegenover is een marge-voertuig vaak wel weer goedkoper dan een btw-voertuig inclusief de btw.

Bij een marge voertuig is de volledige aankoopsom te financieren. Er zijn dus geen extra financiële middelen nodig naast de aankoopsom. Bij een btw-voertuig zal namelijk ook het btw-bedrag eerst betaald moeten worden en later worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Btw moet altijd direct betaald worden en kan niet ondergebracht worden in een financiering of financial leaseconstructie. Dit moet dus voorgefinancierd worden door de koper zelf. Het btw-tarief op een voertuig is dus op dit moment altijd 21%, dus over een aanschaf van 20.000 euro dien je 4.200 euro extra aan btw te betalen. Deze 4.200 euro krijg je pas 1 tot 4 maanden later teruggestort via de belastingdienst. Dit is 4.200 euro die je dus tijdelijk niet ter beschikking hebt in je bedrijf als liquide middelen.

Ruime voorraad in zowel marge als btw-bedrijfswagens

Finalease biedt altijd een ruime keuze in zowel marge als btw-bedrijfswagens aan. Om het je nog gemakkelijker te maken hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Klik hier voor een overzicht van onze btw-bedrijfswagens en hier nog een link naar de marge bedrijfswagens die we op dit moment voor je op voorraad hebben.