De inkoop van bedrijfswagens, waar letten we op?

Algemeen | 2020
woensdag 17 juni 2020 om 13:58

Thijs Bosmann is purchase manager bij Finalease en vertelt ons waar hij bij de inkoop van bedrijfswagens op let.

Het ruim 20.000m2 tellende showterrein van Finalease moet natuurlijk goed gevuld blijven met een interessant aanbod in bedrijfswagens. Dit is één van de taken van Thijs Bosmann, purchase manager bij Finalease. Thijs houdt zich dagelijks bezig met de inkoop van de bedrijfswagens en hij vertelt ons in deze blogpost waar hij dan zoal op let.

“Ik werk al sinds mijn 16e in de autobranche en doe dit vanaf februari vorig jaar als purchase manager bij Finalease. Door mijn eerdere werkervaringen heb ik veel kennis opgedaan over bedrijfswagens, ik werkte onder andere bij een aantal verschillende autodealers. Die kennis en ervaring komt mij in deze functie heel goed van pas.” vertelt Thijs. “Daarbij werk ik nauw samen met Henri Greven, onze directeur die natuurlijk een heel groot netwerk heeft opgebouwd in de afgelopen jaren en ook een enorme schat aan kennis bezit.”

Goede kwaliteit bedrijfswagens

Belangrijk doel bij de inkoop van de bedrijfswagens is dat deze van zo goed mogelijke kwaliteit zijn. Kwaliteit boven kwantiteit dus, alhoewel het 20.000 m2 grote showterrein natuurlijk ook goed gevuld moet blijven. De doorloopsnelheid van de voorraad ligt redelijk hoog en daarom wordt de voorraad wekelijks aangevuld. De inkoop van de bedrijfswagens wordt daarbij onder andere afgestemd op wat er verkocht wordt. “Eigenlijk kun je zeggen dat we inkopen op basis van data.” legt Thijs hierover uit. “Dat betekent niet dat we alleen kijken naar de hoeveelheid verkochte auto’s maar ook naar de meest gewilde modellen en kleuren en naar de huidige voorraad.”

Geen schadeverleden of niet kloppende kilometerstand

Wat ook regelmatig voorkomt is dat Thijs op verzoek van een klant op zoek gaat naar een bepaald model bedrijfswagen. “Niets leuker dan dit soort opdrachten, ik krijg er echt een kick van als het lukt om iets speciaals voor iemand voor ook nog een goede prijs te vinden.” zegt Thijs. Kwalitatief goede bedrijfswagens inkopen betekent ook minder werk in de werkplaats. “Wat we sowieso niet kopen zijn bedrijfswagens met een schadeverleden of een niet kloppende kilometerstand.” aldus Thijs. De bedrijfswagens van Finalease zijn veelal afkomstig van gerenommeerde leasemaatschappijen en komen zowel uit Nederland als uit het buitenland. Duitsland is bijvoorbeeld een land waar best wel wat bedrijfswagens vandaan komen. Het registreren van schades is daar verplicht en zo is de historie van de bedrijfswagen altijd duidelijk.

Vroeger moest men echt altijd op pad voor de inkoop van de bedrijfswagens, tegenwoordig worden ze tijdens online veilingen verkocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van duidelijke foto’s zodat Thijs de huidige staat van de bedrijfswagen altijd goed kan beoordelen. Mocht de bedrijfswagen toch technische mankementen vertonen of ergens een lichte schade hebben dan gaat deze na aankomst bij Finalease direct naar de werkplaats of spuiterij voor reparatie.

Metallic lak

“Ik heb een ontzettend leuke en afwisselende baan bij Finalease. Ik probeer bij de inkoop altijd ook even iets ‘anders’ in te kopen. De meeste bedrijfswagens zijn bijvoorbeeld wit en in onze voorraad probeer ik ook altijd iets speciaals zoals bedrijfswagens met een metallic lak, mooie velgen en een spoiler aan te bieden of een bedrijfswagen met hoog trekgewicht of een laadklep. Op die manier onderscheiden we ons ook van de rest van de aanbieders!” besluit Thijs.