Belastingvoordeel Financial Lease

Algemeen | 2019
woensdag 15 mei 2019 om 11:05

Met Financial Lease zijn er tal van belastingvoordelen te behalen. In deze blogpost zullen we bespreken hoe je wanneer je bij ons een Financial Lease contract afsluit, belastingvoordeel haalt uit afschrijven, investeringsaftrek en renteaftrek.

Belastingvoordelen Financial Lease

Met Financial Lease wordt je gezien als economisch eigenaar van de bedrijfswagen. Doordat dit het geval is, heb je belasting technisch een investering gedaan. Hierdoor kom je als ondernemer in aanmerking voor verschillende voordelen:

  • Afschrijven
  • Renteaftrek
  • BTW teruggaaf
  • Investeringsaftrek

Bij shortlease, huur of operationele lease ben je géén economisch eigenaar van je bedrijfswagen. Als je dus via 1 van deze constructie een bedrijfswagen leaset, kom je niet in aanmerking voor bovenstaande fiscale voordelen. En dat is zonde!

Afschrijven

Omdat je economisch eigenaar bent van je bedrijfswagen, mag er vanaf de aanschafdatum op afgeschreven worden. Voor bedrijfsauto’s geldt er een verplichte afschrijvingsduur van Max. 5 jaar. Dit betekent voor jou als ondernemer dat je gedurende deze 5 jaar het aankoopbedrag van de winst af mag trekken.

In de praktijk ziet dat er als volgt uit:
Je schaft een bedrijfswagen aan van 15.000 euro. Doordat de maximale afschrijvingsduur 5 jaar is, moet je het bedrag delen door 5. Je kunt nu dus 3000 euro van de winst aftrekken. (15.000 gedeeld door 5)
Op basis van het maximale belastingtarief in Nederland (52%) bespaar je maar liefst 1560 euro per jaar (3000 euro x 52%).

Investeringsaftrek

Wat is investeringsaftrek precies?
Met investeringsaftrek wordt bedoeld dat jij als ondernemer 28% kunt aftrekken van de winst, wanneer je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld een bedrijfswagen). Doordat de investeringsaftrek je winst lager maakt, betaal je als gevolg minder belasting. Er zijn in totaal drie soorten investeringsaftrek mogelijk:

  • Energie investeringsaftrek
  • Kleinschaligheid investeringsaftrek (Afgekort: KIA)
  • Milieu investeringsaftrek (Afgekort: MIA)

Veruit de belangrijkste voor u als ondernemer is de kleinschaligheid investeringsaftrek (KIA). Deze zullen we verder toelichten.

Wanneer heb je recht op investeringsaftrek?
Je hebt recht op investeringsaftrek wanneer je in 2017 meer dan 2300 euro investeert in bedrijfsmiddelen. Deze bedrijfsmiddelen moeten wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Dit is het geval voor alle nieuwe en gebruikte bedrijfswagens met een grijs kenteken (bestelwagens).

Natuurlijk heeft een dergelijke bedrijfswagen wel gewoon een gele kentekenplaat, maar hij wordt in de ogen van de Belastingdienst gezien als een bestelauto. Veel ondernemers rijden in een bestelwagen met een grijs kenteken.

Wat is kleinschaligheid investeringsaftrek (KIA)?
De KIA is een regeling voor ondernemers die in een gebruikte of nieuwe bestelwagen investeren. De bestelwagen dient dan bestemd te zijn voor beroepsvervoer, niet voor privé gebruik. Deze KIA wordt vastgesteld in het jaar van aanschaf. Dus ben je in 2017 een contract aangegaan, dan gaat deze regeling vanaf dat moment in. De KIA kun je vervolgens aftrekken in de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting van het jaar waarin de auto wordt gebruikt.

Maximaal 28% is aftrekbaar. Dit is afhankelijk van de totaliteit van de investeringen in het kalenderjaar.

Renteaftrek

In Nederland is het toegestaan om het totale bedrag aan rente dat betaald wordt, van de winst af te trekken. Dit wordt de renteaftrek genoemd. Renteaftrek of rente is fiscaal aftrekbaar op een geldlening wanneer het een zakelijke lening betreft. Als je een overeenkomst bij ons aangaat op basis van Financial Lease, dan wordt dit inderdaad gezien als een zakelijke lening en dus geniet jij van belastingvoordeel!

Voorbeeld
Je bent een overeenkomst aangegaan voor €307 per maand. In het eerste jaar betaal je dus €307 x 12 maanden = €3684 euro per jaar. Op dit bedrag is €1164 rente.

Omdat je een Financial Lease contract, dus een zakelijke lening, bent aangegaan heeft deze €1164 recht op aftrek. Op basis van het belastingtarief van 52 procent levert u dit een netto besparing op van €1164 x 52% = €605!