Bedrijfswagen leasen of kopen, wat zijn de verschillen

Algemeen | 2019
vrijdag 8 februari 2019 om 09:50

Kan ik beter een auto leasen of kopen? 

Het is een onderwerp waar we regelmatig vragen over gesteld krijgen: "Wat is nou toch beter, leasen of kopen?" Het korte antwoord is dat één van de twee niet perse beter is dan de ander, maar dat het afhangt van de situatie en de wensen. In deze blog leggen we kopen en leasen naast elkaar en gaan we dieper in op wat Financial Lease voor jou als ondernemer kan betekenen.

Auto leasen of toch kopen? 

Je bent je eigen onderneming begonnen en het is tijd om opzoek te gaan naar een mooie bedrijfswagen. Maar met meerdere opties tot je beschikking, welke keus maak je dan? Je zou kunnen kiezen om een bedrijfswagen te gaan kopen. Hij is dan meteen van jezelf en dat kan een belangrijk voordeel voor je zijn, wanneer het direct juridisch bezitten van een bedrijfswagen jou aanspreekt. Maar als ondernemer is daar vaak een groot deel van het budget voor nodig. 

Als startende ondernemer is het echter niet altijd zeker dat dit geld er ook daadwerkelijk is. Het is namelijk een flinke investering om een redelijke bedrijfswagen aan te passen. Wanneer je het budget niet hebt om een bedrijfswagen te kunnen kopen, dan is het fijn wanneer er alternatieven worden aangeboden. En die alternatieven zijn er zeker! Veel ondernemers besluiten om hun bedrijfswagen te leasen. De twee meest voorkomende vormen van leasen zijn Financial Lease en Operational Lease.

Het grootste verschil tussen deze twee leasevormen zit hem in het feit dat je bij Financial Lease als economisch eigenaar wordt gezien van je bedrijfswagen. Dit betekent dat je zelf mag bepalen hoe je je bedrijfswagen wilt inrichten, zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Dit is bij operational lease niet het geval, het leasebedrijf blijft hier eigenaar van de bedrijfswagen.

Om wat meer duidelijkheid te verschaffen kun je in de onderstaande tabel aflezen wat de voor- en nadelen zijn van de mogelijkheden Financial Lease, Operational Lease en koop.

Kopen kan nadelig zijn …

Als je besluit om een bedrijfswagen om je bedrijfswagen te gaan kopen, dan moet je als ondernemer een grote investering in één keer doen. Het zal in de meeste gevallen gaan om duizenden euro’s in één keer. Deze gespaarde of verdiende centen had je wellicht graag aan andere zaken besteed. Ze kunnen dan ook niet ingezet worden voor de verdere groei van je bedrijf door bijvoorbeeld marketing. Wanneer je liever niet in één keer een grove uitgave wil doen, is leasen een hele goede uitkomst. Je betaald per maand een vast bedrag, totdat het contract afloopt. Op deze manier kun je tussendoor investeringen blijven maken in je bedrijf zodat je kunt blijven uitbreiden. Tegelijkertijd rijd je wel rond in die bus die je graag wou.

Financial lease is de meest flexibele lease keus

Voor het grootste gedeelte van de ondernemers is Financial Lease de meest flexibele manier om hun bedrijfswagen te leasen. Je word immers economisch eigenaar van je bedrijfswagen. Dat betekent dat je kunt profiteren van vele belastingregelingen. Hier kun je geen gebruik van maken wanneer je een bus leaset op basis van Operational Lease. Zo komt de bedrijfswagen bijvoorbeeld op de balans te staan, waardoor je in aanmerking komt voor investeringsaftrek.

De overige voordelen van Financial Lease

Het fijne aan Financial Lease is dat je zelf de mogelijkheid hebt om te bepalen wat de looptijd van het contract gaat worden. Bij Finalease hanteren we contracten die van minimaal 12 tot maximaal 60 maanden lopen. Dit betekent dat het bedrag binnen maximaal 5 jaar moet zijn afgelost. Je bent direct eigenaar van de bedrijfswagen, economisch gezien. Dit betekent dat je de bus mag inrichten naar hartenwens. Aan het einde van het contract ben je ook juridisch eigenaar. Dit betekent dat je mag doen en laten wat je wilt met je bedrijfswagen wanneer het contract ten einde is gelopen. Zo zou je kunnen besluiten om hem te verkopen en is deze winst dus volledig voor jou! Op die manier verdien je weer een bedrag terug van wat maandelijks betaald hebt.

Conclusie

Wanneer je als ondernemer graag eigenaar wilt worden van de bedrijfswagen, maar je op dit moment geen geld hebt om hem te kunnen kopen of wanneer je het geld wilt besteden op andere punten binnen je bedrijf, dan is Financial Lease bij uitstek de beste keuze die je kunt maken.