Afschrijving, hoe werkt dat precies?

Advies | 2019
vrijdag 22 maart 2019 om 12:21

Bij het berekenen van de winst dien je rekening te houden met de aanschafkosten van de bedrijfsmiddelen. Deze kosten trekt je af van de opbrengsten. Bedrijfsmiddelen zijn middelen die u niet direct verkoopt maar meerdere jaren binnen uw onderneming gebruikt. Bedrijfswagens vallen daar dus ook onder! In deze blogpost gaan we je uitleggen wat afschrijving inhoudt en laten we je een voorbeeld berekening zien.

Afschrijven

Omdat je economisch eigenaar bent van je bedrijfswagen, mag er vanaf de aanschafdatum op afgeschreven worden. Voor bedrijfsauto’s geldt er een verplichte afschrijvingsduur van Max. 5 jaar. Dit betekent voor jou als ondernemer dat je gedurende deze 5 jaar het aankoopbedrag van de winst af mag trekken. Dit is enkel mogelijk wanneer je een Financial Lease contract aangaat.

Afschrijving van je lease auto

Wanneer je een bedrijfswagen aanschaft, dan dient deze voor de aanschafprijs op de balans gezet te worden. Deze aanschafprijs is in de meeste gevallen zonder BTW, omdat de BTW teruggevraagd kan worden wanneer je een onderneming hebt. Dit geldt overigens ook voor de BPM op een bestelauto. Ondernemers zijn hiervan vrijgesteld.

Maar hoe werkt dat dan precies?

Om te verduidelijken hoe afschrijving in zijn werking gaat, hebben we het volgende voorbeeld voor je opgesteld:

Stel, je leaset een bestelauto in 2017 met een aanschafwaarde van €15.000 excl. BTW en BPM. De restwaarde wordt na afloop van de gebruiksduur geschat op €5000. We gaan er in het onderstaande voorbeeld van uit dat de gebruiksduur 4 jaar is geweest.

Dit voorbeeld laat zien dat wanneer de aanschafwaarde van de bedrijfswagen €15000 is geweest en je de bedrijfswagen 4 jaar lang hebt gebruikt, je €2500 euro mag afschrijven per jaar.

Je mag dus €2,500 euro per jaar van de winst afhalen. Vervolgens kun je de belastingbesparing berekenen, door dit bedrag keer 52 procent te doen. Dit komt neer op een bedrag van €1300.

Heb je meer vragen over het afschrijven van een Financial Lease auto? Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op.